AFC WIMBLEDON – SOUTHEND UNITED

januari 2018 - Joshua de Bruin

Na een laat avondje resteert ons vandaag nog 1 potje, AFC Wimbledon – Southend United. Als je richting Wimbledon gaat per metro stop dan even bij station Putney Bridge waar zich het mooie Bishops Park bevindt. Loop door het park heen en je vindt een nog mooier stadion. Ik heb dat laatste natuurlijk niet tegen mijn vriendin gezegd. We zouden immers ‘alleen’ maar een leuke wandeling maken, wist ik veel dat daar heel toevallig ook Craven Cottage zit?  Maar goed, we zetten onze reis voort richting het Kingsmeadow Stadium. Het verhaal van de meest geliefde club van Engeland en wellicht van de hele wereld kent iedereen wel, dus dat laat ik achterwege.

 

Het stadionnetje ligt midden in een straat met als ingang een klein smal straatje tussen 2 huizen. Als je opzoek bent naar het stadion is de kans groot dat je er straal voorbij loopt. Eenmaal bij het stadion aangekomen valt ons gelijk op hoe gemoedelijk, sfeervol en vriendelijke het hier allemaal is. Een klein-op-wieltjes staand hokje wat dient als ticketoffice waar 2 mensen op elkaar geplakt staan om de tickets uit te geven. Een lekker knus fanshopje ter grote van een containerschip. Buiten bij een tafel doen 3 mensen hun best om wat geld bij te verdienen. De tafel ligt vol met speldjes van alle voetbalclubs in Engeland, op 1 voetbalclub na… Het verbaast natuurlijk niemand dat dat die van de meest gehate voetbalclub van Engeland is; MK Dons. Paar meter verderop staat een snackcar met een uitgebreid menu; Friet en/of een hamburger. 2 kleine ingangen waar iemand lekker ouderwets eerst je kaartje wilt zien en dan een klein beetje verscheurd waarna je verder kan lopen.

Binnen in het stadion staan er een paar stewards maar die doen voor spek-en-bonen mee, niemand heeft echt zin in een kaartjescontrole op deze koude nieuwjaarsdag. De AFC vecht tegen degradatie en Southend United doet het verrassend goed in de League One. Het stadion dat plaatst bied aan 4850 mensen is op een paar plekken na uitverkocht. Het uitvak met circa 600 (!) mensen is uitverkocht, een schitterend aantal voor een club uit het 3e niveau! Wij nemen plaatst op de staantribune. Na een klein kwartiertje vraag ik me af of dit een wedstrijd is voor de 3 punten of wie de meeste ballen uit het stadion kan knallen. Op dat moment zijn er al 4 ballen over de tribune heen gerost. Om ons heen reageert niemand verbaast dus het zal hier wel gebruikelijk zijn. Een lekkere kick-and-rush pot krijgen we voorgeschoteld waarin de thuisploeg, na slecht uitverdedigen van Southend, halverwege de eerste helft de bal tussen de palen schiet. Beide ploegen proberen wel grote kansen te creëren maar het loopt allemaal niet echt zo soepel.

 

Bij een 1-0 stand en een paar gemiste kansjes gaan we rusten, de tel van de verloren ballen ben ik inmiddels kwijt geraakt. Vroeg in de tweede helft scoort de thuisploeg weer. De hilarische blunder van doelman Oxley zorgde voor een lach in het Kingsmeadow Stadium. Oxley werd de schlemiel van de wedstrijd. De doelman werd veelvuldig toegezongen en uitgelachen door de fans van Wimbledon. Oxley kon zijn frustatie in de 92ste minuut niet nog 2 minuten langer beheersen en reageerde alles op zijn medespelers af, dit natuurlijk gevolgd door gezang en geklap van de fans van de Dons. Uit medelijden was de geplaagde doelman voor mij de held van de dag! Wimbledon pakt 3 belangrijke punten tegen de strijd voor degradatie en wellicht hebben ze nog gewonnen met de meeste ballen uit het stadion schieten. Ik kon het niet meer bij houden, sorry. Een heerlijke afsluiter van een prachtig voetbalweekend.

©2020 Panenka Magazine