De Chinese Super League in 2020

Het voetbal in de hoogste Chinese competitie heeft, net als het voetbal in Europa, door de Corona pandemie lang stil gelegen dit jaar. Maar waar de Eredivisie in Nederland pas net weer een aantal speelronden bezig is, hoeven Chinese voetbalsupporters niet meer lang te wachten op de apotheose van de Chinese Super League 2020. 

Door: Jouke Bosma

De voetbalkalender loopt anders in China dan in Europa, hier wordt een competitie namelijk over een kalenderjaar gespeeld. Zo was de situatie aan het begin van alle corona ellende wat eenvoudiger. De vorige competitie was net afgelopen en we zaten nog in de winterstop voorafgaand aan het seizoen van 2020. Hier dus geen verhitte zoommeetings met ingewikkelde stemrondes over degradatie, promotie en Europese plekken en de bijbehorende commotie. 

Reizen mocht niet
Wel moest er natuurlijk gewacht worden met de start van het nieuwe seizoen, iets wat normaal gesproken aan het eind van februari op de planning staat. Daarnaast moest er ook iets bedacht worden om de competitie goed te laten verlopen. China is natuurlijk wel een stukje groter dan Nederland en je kunt je dus afvragen of het verstandig is om de voetbalteams het hele land door te laten reizen voor een aantal voetbalwedstrijden. 

Competitie in twee steden
Uiteindelijk werd er een oplossing gevonden door de voetbalbond. De competitie werd opgesplitst in twee aparte groepen die eerst onderling een dubbele competitie spelen, waarna de bovenste helft van de groepen om het kampioenschap strijden en de onderste helft tegen degradatie. Daar bleef het niet bij, ook werden er twee steden uitgekozen waar alle wedstrijden werden gespeeld. De teams van een groep zitten dus allemaal in dezelfde stad en leven daar in een zogenaamde ‘corona-bubbel’. Soortgelijk aan de situatie in de knock-out fases van de Champions en Europa League afgelopen zomer.

Elke week twee wedstrijden
Mede door het inreisverbod voor buitenlanders wat een tijdje in China gold, was het wel lang wachten op het begin van de competitie. Veel buitenlandse spelers en coaches, die bij elke club de belangrijkste schakels zijn, zaten nog in het buitenland en moesten eerst terugkeren, alvorens er begonnen kon worden. Uiteindelijk werd er op 25 juli voor het eerst afgetrapt in een immens stadion zonder supporters. 
Wat volgde was een moordend tempo aan wedstrijden, met elke week zowel in het weekend als doordeweeks wedstrijden. In een tijdsbestek van amper twee maanden werd zo de eerste fase van het seizoen afgerond.

Zingen en juichen toegestaan
Van corona-problematiek was in deze competitie geen sprake. Geen teams die niet kwamen opdagen omdat de helft van de selectie besmet was en zelfs individuele corona besmettingen van spelers zijn er nauwelijks geweest. 


Na verloop van tijd mocht er publiek bij de wedstrijden zijn en zelfs zingen en juichen is toegestaan in de stadions. Met de interland periode die er nu aankomt, hebben de clubs wel weer een ander probleem. De buitenlandse sterren die worden opgeroepen voor hun land moeten bij terugkomst in China namelijk eerst twee weken in quarantaine. Waardoor ze, een deel van de belangrijke wedstrijden in de kampioens- of degradatiegroep missen. Spelers die dus in hun thuisland in actie kwamen, hoeven dan ook niet meer terug naar China te komen. 

De koning van het YuexiuShan stadion
Zo kon het dus dat Guangzhou R&F-legende Eran Zahavi vrij makkelijk vertrokken is bij zijn club. Hij is nodig bij de cruciale wedstrijden van Israël voor EK-kwalificatie en is daarom een maand geleden al vertrokken naar Europa. ‘De koning van het YuexiuShan stadion’ zoals die hier bekend staat scoorde vlak voor zijn vertrek nog zijn honderdste doelpunt voor de club. Hij scoorde niet alleen veel in China, maar ook in interlands van Israël rijgt hij de doelpunten aaneen. 


Ik denk dat PSV dus zijn handen dicht kan knijpen met dit buitenkansje. Giovanni van Bronckhorst zal minder blij zijn met deze transfer, al is Zahavi’s vervanger wel een oude bekende: Richairo Zivkovic. Hij speelt al een tijdje op het tweede niveau in China en kan dus meteen spelen, aangezien hij al in China was en dus niet in quarantaine hoeft. 

Spannend voor Van Bronckhorst, Cruijff en mij
Veel teams probeerden nog dit soort buitenkansjes te halen, want het beslissende deel van de competitie begon al half oktober. Geen competitie, maar een play-off systeem waar uiteindelijk een kampioen en een degradant uit voort moet komen. Het worden ook spannende wedstrijden voor mij, want de reputatie van Nederlandse coaches in China staat op het spel. Zowel Giovanni van Bronckhorst als Jordi Cruijff strijden met hun team namelijk tegen degradatie. 

Fotobijschrift:

Tijdens de Hollandse dag in Guangzhou stond niet alleen voetbal in de belangstelling, Nijntje, de creatie van de Nederlandse Dick Bruna,   trok de meeste aandacht van kinderen en ouders.

©2020 Panenka Magazine