CRYSTAL PALACE- MANCHESTER CITY

december 2017 - Joshua de Bruin

Terwijl heel Londen al aan het spektakel stuk denkt bij de London Eye, wacht er om 12:00 lokale tijd eerst nog een topwedstrijd. Crystal Palace- Manchester City, de van oorsprong glazenwassersclub tegen het overgekochte sfeerloze City. Dat je van Selhurst Park sneller bij de rivaal in Brighton zit dan in het centrum van Londen zegt veel over hoe zuidelijk Crystal Palace ligt. Zo ondervonden wij het ook, vanaf het gelijknamige station van de lokale trots is het een dik half uur lopen of circa 15 minuten met de bus. De bus stopt precies voor het stadion.

Over het stadion gesproken, wat een pareltje. Al die mensen die op dit moment bij een paleisje staan te kijken hoe poppetjes elkaar afwisselen zitten totaal verkeerd. Hier, aan de Holmesdale Road moet je zijn! Nee trouwens, doe maar niet bedenk ik me dan, al die selfiesticks die je uitzicht verpesten. De schitterende Holmesdale Road Stand is naar mijn mening de mooiste tribune. De tribune waar ook de ultra’s zich bevinden. Een ultra groep in Engeland, ik blijf het voorafgaand van de wedstrijd een raar idee vinden.

 

We gaan eerst maar een rondje om het stadion lopen en een sjaaltje kopen. Hoewel de meeste fans al om 10:30 een broodje hamburger en een lekkere pint nuttigen, sla ik mij een weg richting de fanshop. Ik geef het op! De geur van de hamburgers en de frietjes zijn mij te machtig geworden. Gauw een broodje hamburger scoren. Ik beschouw mijn positie maar als ‘’onder groepsdruk staan’’.  

 

In het stadion aangekomen kijk ik mijn ogen uit. Na heel veel panoramafoto’s vanuit verschillende posities te hebben genomen ga ik maar richting mijn plekkie op de Arthur Stand, de tribune waar zich ook de fans van de Citizens bevinden. De wedstrijd is nog geen 23 minuten oud en aan beide kanten is er al een speler geblesseerd uitgevallen. De eerste helft waarin Benteke namens de thuisploeg en Aguëro namens de uitploeg allebei een grote kans hebben gemist zit vol met strijd. Crystal Palace, dat na de eerste zeven wedstrijden nog geen enkel punt hadden gepakt, de underdog is was duidelijk. Manchester City heeft namelijk voor aanvang van deze wedstrijd maar liefst 19 keer (!) op rij gewonnen.

 

Crystal Palace dat het voornamelijk moest hebben van strijd en passie was zeker niet de mindere. Mede dankzij een heel sfeervol Selhurst Park bleef de ploeg overeind. Hoewel ik natuurlijk van te voren dacht dat alleen de ultra’s de sfeer gingen maken was dat absoluut niet waar. Heel het stadion zong, klapten en moedigden hun ploeg aan. Een harde 2e helft waarin de gele kaarten als warme broodjes over de toonbank gingen was wederom heel sfeervol. Crystal Palace had vrolijk de bus geparkeerd en de gefrustreerde City spelers waarom opzoek naar de bevrijdende 0-1. Het einde kwam nabij en zodoende kwam de stunt ook dichterbij. De 0-0 werd al gevierd door het uitzinnige publiek feest totdat in de 92ste minuut de thuisploeg voor het eerst uitbreekt. Uit die counter maakte Fernandinho van Manchester City een domme overtreding, penalty! Het stadion ontplofte van vreugde. Dé kans op een overwinning, maar helaas schiet Milivojevic de penalty slap binnen waardoor doelman Ederson gemakkelijk de bal kon keren. Nadat de Bruyne ook per brancard werd afgevoerd, na en heerlijke zaag van Puncheon, moest Manchester verder met 10 man met nog een paar minuten te gaan. Er gebeurd verder niets meer en de stand blijft 0-0.

 

Het werd gevierd als een overwinning en ik hem mijn vuurwerkshow al gehad eigenlijk. 0-0 is natuurlijk de nachtmerrie voor elke voetballiefhebber maar deze wedstrijd had ,op het doelpunt na, alles. Wat een schitterend stadion en een heerlijke sfeer. Op zo’n manier voelt een 0-0 totaal niet als een nachtmerrie. Nog eventjes hangen rondom het stadion voordat we gaan kijken hoe het in de rest van de stad is. De kleine 400 man die wachten bij de uitgang op de City spelers in de hoop op een blik, handtekening of een foto krijgen geen aandacht van de voetballers uit Manchester. Paar meter verderop nemen de Crystal Palace spelers alle tijd voor hun fans dus ga ik ook nog maar even op de foto met de spits van Crystal Palace (Benteke).

 

Ondertussen zijn wij zeiknat geregend maar achja, dat is Engeland. Terwijl mijn vriendin uitkijkt naar de vuurwerkshow kijk ik met een glimlach terug op een heerlijke voetbalmiddag. Nog een tip: bezoek Selhurst Park nu het nog kan! Er komt een nieuw stadion aan.

©2020 Panenka Magazine