Door: Jouke Bosma

 

De tijd vliegt. Op een van mijn eerste werkdagen voor Hup Hup!, moest ik met de andere buitenlandse coaches naar Dongguan voor een fotoshoot. Het moederbedrijf van Hup Hup! verkoopt allerlei soorten sportartikelen en ze willen natuurlijk graag reclame maken met hun buitenlandse werknemers. Afgelopen maand mocht ik de tweede keer voor model spelen. 

Foto’s maken tussen de buien door
Dit keer moest ik echter in mijn eentje met de trein naar Dongguan. Onze twee andere buitenlandse coaches zijn, zoals zoveel expats, door alle problemen met het coronavirus niet meer in China en werken dus logischerwijs niet meer bij het bedrijf. Waar ik vorige keer dus nog hulp kreeg van mijn Oekraïense collega, die ook een tijdje model is geweest, stond ik er nu helemaal alleen voor. Ondanks dat deze fotoshoot alleen met mij was, kostte het flink meer moeite om het te organiseren. Dit had niet in de laatste plaats te maken met het weer. De lente in Guangzhou is namelijk erg nat, met erg veel heftige regen- en onweersbuien. Zo was het bij de fotoshoot in september vorig jaar nog 35 graden en zonnig. Dit jaar was het tussen de buien door snel een aantal foto’s maken en vervolgens weer met zijn alle naar binnen om te schuilen voor de volgende bui.

Het Dragonboat festival
Volgens het Chinese geloof zijn de regenbuien in deze tijd van het jaar echter speciaal. De regen heeft namelijk te maken met een Chinese feestdag, het Dragonboat festival. Dragonboat races zijn roeiwedstrijden met hele grote, lange boten en waarbij op de maat van de trommel geroeid wordt.  Op deze dag wordt het leven van Qu Yuan herdacht. Qu Yuan was een loyale, wijze man die zelfmoord pleegde door in de rivier te springen, omdat de koning niet naar zijn goede advies wilde luisteren. De bevolking was geschokt en probeerde hem nog te redden, maar ondanks vele pogingen lukte dit niet. Vervolgens gooide iedereen ‘zongzis’, rijsttaartjes, in de rivier zodat de vissen de rijst zouden eten en het lichaam van Qu Yuan onaangetast zouden laten. Nog steeds wordt op deze dag ‘zongzis’ gegeten en Dragonboatraces gehouden, ze staan symbool voor de reddingspogingen.

Het regenseizoen in Guangzhou wordt door deze feestdag het ‘Dragons raining season’ genoemd. Door de regen komt het water van de rivier hoger te staan, waardoor het makkelijker wordt voor de roeiers om sneller te gaan.  Bij elke grote regenbui hoor je dus wel iemand beweren dat het regent omdat het Dragonboat festival eraan komt. Tja, of het echt een oorzaak-gevolg relatie is laat ik maar even in het midden. Maar geloof het of niet, na een hele natte maand juni heb ik na het Dragonboat festival, al 5 dagen, geen druppel regen meer gezien.

Velden staan onderwater
Verder heeft het dragons raining season natuurlijk wel veel invloed gehad op onze training. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we namelijk geen overdekte velden meer en kunnen we dus niet trainen bij regen en/of onweer. Daar komt nog eens bij dat het niet alleen hele zware buien zijn, maar ze zijn ook heel onvoorspelbaar en kunnen erg lokaal zijn. Ik woon zelf een uur van ons trainingsveld af, waardoor het bijna onmogelijk wordt om een inschatting te maken over een eventuele afgelasting. 

Zo is het vaak voorgekomen dat wij 30 minuten voor training met een prachtig zonnetje bij het veld aankwamen en dat ook de voorspellingen een mooie middag lieten zien. Maar dat zodra de kinderen arriveerden de eerste druppels begonnen te vallen en dat het bij de start van de training goot van de regen. Het regent dan vaak ook nog zo hard dat binnen 5 minuten het veld helemaal onder water staat. Toch willen ouders vaak nog wel even wachten om dan later te trainen. 


Dus, bij gebrek aan kantine, staan we dan met ouders, kinderen en coaches, in het door muggen geterroriseerde materiaalhok, te wachten tot de ergste regen voorbij is. Om vervolgens op een veld te trainen waar de bal door alle plassen nauwelijks nog rollen kan. 

Na regen komt…
Het Dragonboat festival is achter de rug en de zomer is begonnen hier in Guangzhou. Er blijft echter altijd wat te klagen, want voetbaltraining met 35 graden en een hoge luchtvochtigheid is natuurlijk ook niet ideaal. Toch is het fijn dat het dragon raining season voorbij is. En of al deze regen nou ook daadwerkelijk voor snellere dragonboat races heeft gezorgd? Nee, er zijn helaas geen races geweest dit jaar. Ook in China zijn de grote evenementen nog steeds niet toegestaan, die regen was dus helemaal voor niks. 

Fotobijschriften:

1. Youri uit de Ukraïne, en Madelon uit Nederland zijn er niet bij, Jouke moet voorlopig alleen op de foto 
2. Jouke heeft het trainingsplan gemaakt, zijn Chinese assistent legt het uit aan de kinderen 
3. Een buitje en ze krijgen zwemles 
4. Op zo'n veld wil de bal niet rollen 
5. Hollandse luchten boven Guangzhou

Het Dragon raining season

In september 2019 vertrok Jouke Bosma naar China. Hij werd jeugdtrainer bij een Chinese voetbalclub, de Hup Hup! Academie in Guangzhou. Maandelijks doet hij verslag van zijn bevindingen. Het Coronavirus heeft ook daar grote invloed op de samenleving. Tal van traditionele evenementen konden niet doorgaan. En dan natuurlijk nog het regenseizoen…

©2020 Panenka Magazine