top of page

Online artikelen & Podcast

EXTRA'S

Artikelen online

 

Panenka heeft een samenwerking met het multimediale supportersplatform In de Hekken  In de Hekken is in tien jaar tijd uitgegroeid tot dé toonaangevende website (meer dan 1,5 miljoen bezoeken per jaar) op het gebied van voetbal- en supporterscultuur in Nederland en België.

 

“In de Hekken begon ooit als tegengeluid tegen het moderne voetbal en ondanks dat we nog steeds graag tegen repressie en doorgedreven commercie ageren, zijn we de laatste jaren vooral een platform geworden waarin we een ode brengen aan de echte supporter en onze heerlijke eigen cultuur,” aldus hoofdredacteuren Boy de Haan en Lars Smit. “Panenka en In de Hekken hebben dus veel meer overeenkomsten dan verschillen. Door een partnership krijgen we een groter bereik om ons gedachtengoed te verspreiden.”

Concreet betekent de samenwerking dat In de Hekken een vaste rubriek krijgt in de reguliere uitgaven van Panenka Magazine. Daarnaast verschijnen op regelmatige basis artikelen van Panenka Magazine op de website van In de Hekken.

in-de-hekken.png
PanenkaLogo.vector.goud.png
voetbal-in-de-ddr13.jpg

Echte DDR-propaganda werd het voetbal nooit

 

Het voetbal in de voormalige Deutsche Demokratische Republik lijkt uit een diep dal te klauteren. De revival van het DDR-voetbal, vooral in steden als Leipzig en Dresden, valt uitgerekend samen met het feit dat liefst negen ‘Ostvereine’ hun vijftigjarig bestaan vieren. Dat laatste is geen toeval. In Oost-Duitsland werd namelijk niets aan het toeval overgelaten.

Groundhopping-Ipswich-Town-22.jpg

Ipswich: kijken naar beneden...

 

Op een gure avond in het najaar van 2018 sta ik op Elland Road te kijken naar Leeds United-Ipswich Town. Voor mij staat een man zo groot dat hij op zijn tenen de lampen in een lichtmast kan vervangen. Als ik om hem heen kijk, zie ik hoe Leeds United onder de Argentijnse coach Marco Bielsa de geest heeft gekregen, bij tegenstander Ipswich lijkt de ziel er aardig uitgezogen.

026-Bilbao.jpg

Voetbalstad Bilbao: Pintxos en Pitxitxi

 

Wie Bilbao zegt, zegt Athletic. Plan je een weekend naar de Baskische havenstad, dan kun je niet om de club heen. Maar stel dat het Baskische vlaggenschip juist dat weekend uit speelt… Dan gooien we het roer om. Geen grote voetbaltempels, maar op zoek naar de basis, de campos deportivos. Hebben de clubs op lager niveau iets te bieden aan de voetbalgek?

IMG_1628.jpeg

De topper van Montenegro

 

De wedstrijd tussen Buducnost Podgorica en Sutjeska Nikšić is de ontmoeting tussen de twee recordkampioenen van Montenegro. Zowel de thuis- als uitploeg wordt fanatiek gesteund en vanuit beide kampen is er vuurwerk gezien. Bij dit affiche stelt voetbal in Montenegro zeker niet teleur!

20180825_231945-400x300.jpg

Gastvrijheid bij Göz-Göz-Göztepe!

 

Als de taxi uit het zicht verdwijnt, staan we plots midden tussen de Göztepe-supporters. De overgang van ons vijf sterren toeristenparadijsje in Kușadası naar Bornova, een stoffige fabriekswijk van de miljoenenstad Izmir, is gigantisch, maar één ding is hetzelfde: iedereen is even vriendelijk.

32-35-SV-Hielpen-1-400x300.jpg

SV Hielpen, het sportpark met het bruggetje

 

De club kent het mooiste decor van Friesland, heeft geen eerste elftal, gebruikt vijf ballen per wedstrijd, en een houten trapbrug fungeert als ingang naar het sportterrein: SV Hielpen mag met recht een unieke voetbalclub worden genoemd.

64-65-FC-Zugdidi-5-400x300.jpg

FC Zugdidi, op de grens van het absurde

 

In vage competities gebeurt het nog wel eens dat een speelronde kort van te voren wordt gewijzigd. Zo ook tijdens de lezersreis naar Georgië, waardoor de topper Torpedo Kutaisi–Dinamo Tbilisi aan onze neus voorbijging. Maar improvisatie brengt je vaak op onontdekte plekken, en die zijn meestal goed voor de mooiste avonturen.

derby-van-nicosia4-400x300.jpg

De derby van Nicosia – voetbal als ideologie

 

Het is 25 graden. De mezé smaakt heerlijk. Het gezelschap is ontspannen. De huisgemaakte wijn promoveert de lunch tot een culinair festijn. Zelden voelde me ik zó gast als in de hoofdstad van Cyprus. Een paar uur later aanschouw ik met open mond hoe legio fakkels door de lucht zwaaien en ontketende fans tot boven in de ballenvangers klimmen.

98-Siena-3-1024x683.jpg

Groundhoppen langs de FI-PI-LI

 

Italië is een walhalla voor groundhoppers. Het voetbalgekke land kent de wereld aan stadions, fanatieke supporters, en de pyro en tifo zijn er uitgevonden. De tribunes zijn krakkemikkig, de eetcultuur verfijnd en de kraampjes met fanartikelen talrijk en kleurrijk. Zelfs het catenaccio, met de gevreesde brilstand als eindscore, is al niet meer zo vanzelfsprekend.

Podcast: De Grote Leegte

 

Een 4-delige podcast over de historie van het betaalde voetbal in Veendam. Mooie verhalen, gepeperde uitspraken en fraaie anekdotes. 

spotify.png
apple-podcast.png
podcast4.jpg

De Grote Leegte 4 - 10maart23

 

Een nieuwe Panenka Podcast met aflevering vier van de serie 'De Grote Leegte' over de historie van het betaalde voetbal in Veendam. In deze aflevering zijn de gasten trouwe Veendamspeler Armand Macandrew, met meer dan 300 wedstrijden in de hoofdmacht, en supporter voor het leven Willy Sagel.

Macandrew: ‘Mijn moeder noemt mij Arie!’

Wily: ‘Tien jaar geleden hebben wij voor het laatst verloren.’

podcast3.jpg

De Grote Leegte 3 - 9dec22

 

Een nieuwe Panenka Podcast met aflevering drie van de serie ‘De Grote Leegte’. In deze aflevering zijn te gast topscorer allertijden van Veendam Marnix Kolder, sportjournalist Henk Elderman en oud-speler René Nijgh. Aandacht voor het lelijkste, maar belangrijkste doelpunt ooit van Boy Nijgh, de wat ‘luie’ carrière van Marnix Kolder en het echte Veendam-gevoel: 

 

Speaker: ‘Er zijn vandaag 3200 toeschouwers aanwezig.’ Publiek: ‘Dei zitten er nooit. Dat kin nait.’

podcast2.jpg

De Grote Leegte 2 - 16nov22

 

Een nieuwe Panenka Podcast met aflevering twee van de serie 'De Grote Leegte' over de historie van het betaalde voetbal in Veendam. 

In deze aflevering zijn de gasten Dick Lukkien, oud-trainer en oud-speler en oud-journalist van RTV Noord Jan van der Meide.

'De sfeer bij Emmen kun je vergelijken met Veendam' - Dick Lukkien  

'Het had nooit failliet moeten gaan' - Jan van der Meide

De Grote Leegte 1 - 25okt22

 

De eerste aflevering van De Grote Leegte, een podcastserie over de historie van het betaalde voetbal in Veendam. Mooie verhalen, gepeperde uitspraken en fraaie anekdotes. Maandelijks blikken wiij terug met diverse gasten. Deze week zijn dat Gerard Wiekens en Henk de Haan. 

 

Gerard: Nee, Veendam had nooit failliet hoeven gaan.

Henk: Hadden wij toen maar een andere burgemeester gehad.

David: Hoe werd Lambeck genoemd? De tandarts van Veendam.

Podcast
Artikelen
bottom of page