top of page

Onze

EXTRA'S

Panenka Podcast

Journalist David Stolk om de tafel met aansprekende namen aansluitend op ons gedachtengoed.

 

De Grote Leegte

De eerste serie is getiteld De Grote Leegte. Een 4-delige podcast over de historie van het betaalde

voetbal in Veendam. Mooie verhalen, gepeperde uitspraken en fraaie anekdotes. 

spotify.png
apple-podcast.png

Artikelen online

 

Panenka heeft een samenwerking met het multimediale supportersplatform In de Hekken  In de Hekken is in tien jaar tijd uitgegroeid tot dé toonaangevende website (meer dan 1,5 miljoen bezoeken per jaar) op het gebied van voetbal- en supporterscultuur in Nederland en België.

 

“In de Hekken begon ooit als tegengeluid tegen het moderne voetbal en ondanks dat we nog steeds graag tegen repressie en doorgedreven commercie ageren, zijn we de laatste jaren vooral een platform geworden waarin we een ode brengen aan de echte supporter en onze heerlijke eigen cultuur,” aldus hoofdredacteuren Boy de Haan en Lars Smit. “Panenka en In de Hekken hebben dus veel meer overeenkomsten dan verschillen. Door een partnership krijgen we een groter bereik om ons gedachtengoed te verspreiden.”

Concreet betekent de samenwerking dat In de Hekken een vaste rubriek krijgt in de reguliere uitgaven van Panenka Magazine. Daarnaast verschijnen op regelmatige basis artikelen van Panenka Magazine op de website van In de Hekken.

in-de-hekken.png
PanenkaLogo.vector.goud.png
026-Bilbao.jpg

Voetbalstad Bilbao: Pintxos en Pitxitxi

 

Wie Bilbao zegt, zegt Athletic. Plan je een weekend naar de Baskische havenstad, dan kun je niet om de club heen. Maar stel dat het Baskische vlaggenschip juist dat weekend uit speelt… Dan gooien we het roer om. Geen grote voetbaltempels, maar op zoek naar de basis, de campos deportivos. Hebben de clubs op lager niveau iets te bieden aan de voetbalgek?

IMG_1628.jpeg

De topper van Montenegro

 

De wedstrijd tussen Buducnost Podgorica en Sutjeska Nikšić is de ontmoeting tussen de twee recordkampioenen van Montenegro. Zowel de thuis- als uitploeg wordt fanatiek gesteund en vanuit beide kampen is er vuurwerk gezien. Bij dit affiche stelt voetbal in Montenegro zeker niet teleur!

20180825_231945-400x300.jpg

Gastvrijheid bij Göz-Göz-Göztepe!

 

Als de taxi uit het zicht verdwijnt, staan we plots midden tussen de Göztepe-supporters. De overgang van ons vijf sterren toeristenparadijsje in Kușadası naar Bornova, een stoffige fabriekswijk van de miljoenenstad Izmir, is gigantisch, maar één ding is hetzelfde: iedereen is even vriendelijk.

32-35-SV-Hielpen-1-400x300.jpg

SV Hielpen, het sportpark met het bruggetje

 

De club kent het mooiste decor van Friesland, heeft geen eerste elftal, gebruikt vijf ballen per wedstrijd, en een houten trapbrug fungeert als ingang naar het sportterrein: SV Hielpen mag met recht een unieke voetbalclub worden genoemd.

64-65-FC-Zugdidi-5-400x300.jpg

FC Zugdidi, op de grens van het absurde

 

In vage competities gebeurt het nog wel eens dat een speelronde kort van te voren wordt gewijzigd. Zo ook tijdens de lezersreis naar Georgië, waardoor de topper Torpedo Kutaisi–Dinamo Tbilisi aan onze neus voorbijging. Maar improvisatie brengt je vaak op onontdekte plekken, en die zijn meestal goed voor de mooiste avonturen.

derby-van-nicosia4-400x300.jpg

De derby van Nicosia – voetbal als ideologie

 

Het is 25 graden. De mezé smaakt heerlijk. Het gezelschap is ontspannen. De huisgemaakte wijn promoveert de lunch tot een culinair festijn. Zelden voelde me ik zó gast als in de hoofdstad van Cyprus. Een paar uur later aanschouw ik met open mond hoe legio fakkels door de lucht zwaaien en ontketende fans tot boven in de ballenvangers klimmen.

98-Siena-3-1024x683.jpg

Groundhoppen langs de FI-PI-LI

 

Italië is een walhalla voor groundhoppers. Het voetbalgekke land kent de wereld aan stadions, fanatieke supporters, en de pyro en tifo zijn er uitgevonden. De tribunes zijn krakkemikkig, de eetcultuur verfijnd en de kraampjes met fanartikelen talrijk en kleurrijk. Zelfs het catenaccio, met de gevreesde brilstand als eindscore, is al niet meer zo vanzelfsprekend.

bottom of page