Door: Jouke Bosma

 

Natuurlijk wordt er vooral nog erg voorzichtig gedaan en zijn er grondige voorzorgsmaatregelen genomen. Waar de afgelopen weken alle buitenlanders en taxichauffeurs verplicht getest werden, moeten ook leraren zich laten testen op het coronavirus alvorens ze weer aan het werk mogen. Ook zullen de mondkapjes vast en zeker nog niet opgeborgen worden en zullen de leraren dus nog niet de lachende gezichten van de kinderen kunnen zien. Het wordt dus wel wat anders dan voor de crisis, maar ook hier in China is er dus sprake van “het nieuwe normaal”.

Kinderen moeten alles goed doen
Waar de leraren in ieder geval niet mee zullen wachten is het geven van een ongelofelijke hoeveelheid huiswerk. In Europa worden er wel eens grappen gemaakt over dat Chinese kinderen na school meteen naar hun kamer gaan om tot diep in de nacht wiskunde sommen te maken. Nou dit staat niet eens zo ver af van de echte situatie hier. Dit in combinatie met de verwachting van de ouders dat hun kinderen alles goed doen en hoge cijfers halen, zorgt voor een grote druk op de kinderen.


Dat heeft ook gevolgen voor voetbaltraining. In de afgelopen maand is het eindelijk gelukt om zowel een U9 en U11 team samen te stellen. En net als de schoolprestaties, wordt dit erg serieus genomen. Niet rustig 1 à 2 keer per week training zoals in Nederland. Nee, het werd zo snel mogelijk opgeschaald naar 4 trainingen per week. Daarbij is het lastig om doordeweeks te trainen, de berg huiswerk van de kinderen die thuis ligt moet immers ook gedaan worden. Daarom worden al deze vier trainingen vaak ingepland in het weekend, met de eerste training op vrijdagavond en de laatste op zondagmiddag. Over bomvolle weekenden gesproken.

Huiswerk in de auto
Naast de teams die wij trainen, zijn er ook twee kinderen, 9 jaar, die voor een uurtje extra privé training per week bij mij komen trainen. Ze spelen allebei in teams van de jeugdopleiding van R&F waar ze ook al vier keer per week trainen en in het weekend wedstrijden spelen. Jeremy, een van de jongens, woont ook nog eens ver van ons trainingscomplex vandaan. Meteen na schooltijd rijden zijn ouders hem naar het veld toe. Eenmaal aangekomen maakt hij eerst een uur huiswerk in de auto, traint een uurtje met ons en rijdt vervolgens dan weer zo snel mogelijk naar huis om, gedoucht en wel, zijn huiswerk af te maken. 

Maar het kan nog drukker
Toch kan het zelfs nog drukker dan dat. Jeremy en Kevin zitten namelijk bij de jeugdopleiding van R&F in Guangzhou zelf, waardoor ze gewoon in de stad naar school kunnen en thuis kunnen slapen. De allergrootste talenten gaan echter ergens anders heen. Zowel Guangzhou Evergrande als R&F hebben een voetbalacademie zo’n twee à drie uur buiten de stad. Daar wonen de kinderen het hele schooljaar. Duizenden kinderen uit verschillende delen van China wonen daar en volgen een vast ritme van school,  trainen en slapen. Een van mijn collega’s heeft vier jaar op de academie van Evergrande gezeten, vanaf zijn 13e. Hij vertelde dat hij geluk had, omdat zijn ouders in Guangzhou woonde. Zijn familie kwam hem dus regelmatig opzoeken en hij kon zelfs ook vaak voor een aantal dagen naar huis. Maar er waren ook kinderen van ouders die heel ver van Guangzhou woonden, waardoor ze hun familie maar één of twee keer per jaar konden zien. En dan te bedenken dat daar ook kinderen van een jaar of acht bij zitten.

Trotse en betrokken ouders Voor onze kinderen niks van dat alles. Vaak gaan papa en mama beiden mee naar training en wordt bijna elke beweging van hun kinderen vastgelegd, in de hoop een spectaculair filmpje op weChat te kunnen delen. Ondanks de hoge druk die de ouders hun kinderen opleggen zijn ze namelijk wel erg trots en heel betrokken bij alle dingen die de kinderen doen. Wat dat betreft wordt het ook interessant om de rol van de ouders te zien zodra wij eenmaal beginnen met spelen van wedstrijden. Het U11 team begint komende week en voor de U9 is het nog even afwachten wanneer we kunnen beginnen. 

 

Aan de nieuwe tenues zal het in ieder geval niet liggen. Door het uitstellen van het EK 2020 moet het Nederlands elftal misschien nog even wachten op het nieuwe tenue. Maar hier in China is het al lang te bestellen. Het kan dus zomaar zijn dat wij het eerste team zijn dat in het nieuwste tenue van het Nederlands elftal speelt, al hebben we er natuurlijk wel ons eigen logo erop geplakt.    

We gaan beginnen!

Na dik drie maanden sluiting gaan de scholen in Guangzhou weer beginnen. Eind april startten de middelbare scholen en na de meivakantie volgen ook stapsgewijs de basisscholen en de universiteiten in China. Het heeft lang geduurd, maar het is eindelijk weer zover.

©2020 Panenka Magazine