MATSUMOTO YAMAGA

mei 2018 - Edwin Steenbrink

 

Als frequent bezoeker van wedstrijden in het buitenland mocht tijdens mijn rondreis met familie door Japan een wedstrijd niet ontbreken. Matsumoto is vooral bekend van het kasteel uit de 16eeeuw en ligt vlakbij Nagano (Olympische winterspelen 1998). Met behulp van de app “groundhopper” en het reisschema leek het moment daar om een wedstrijd in de Japanse J2 league bij te wonen op 3 mei.

 

Matsumoto Yamaga is de plaatselijke trots en bespeler van het Matsumoto Stadion (beter bekend als Alwin). Matsumoto Yamaga FC is in 1965 opgericht als Yamaga Club en heeft de huidige naam sinds 2004. Pas in 2010 werd promotie gemaakt naar de Japan football league. In 2014 werd zelfs promotie gemaakt naar het hoogste niveau (J1 League). Met een 16eplaats werd meteen gedegradeerd naar de J2 League waar men nog steeds in uitkomt. Matsumoto Yamaga speelde vandaag tegen Mito HollyHock de 12ewedstrijd van de competitie.


Met de taxi naar het stadion waar we nog kaartjes moesten kopen. Voor een een relatief laag bedrag in Japanse yen 

kopen we een zitplaats in de hoek van het stadion. Op de trainingsvelden rond het stadion zijn families aan het picknicken. Veel supporter dragen een groen shirt van de thuisclub met nummer 12. Waarchijnlijk de popuairste speler. 

 

Bij binnenkomst van het stadion wacht ons een eerste aangename verassing: het stadion met een capaciteit van 20,396 is met ruim 15,000 bezoekers goed gevuld voor een duel van middenmotors. We zitten aan de kant van de supporters van de thuisclub die luid juichen en met verschillende liederen Matsumoto aanmoedigen. Een heerlijk sfeer op een zonnige dag.

Het programma blad geeft inzicht in de selectie en het is opvallend hoeveel 30+ spelers beide teams herbergen. De ster van Matsumoto H.Tanaka, nummer 3 is 35 jaar en komt in de 77eminuut in het veld. De keeper van van Mito Hollyhock is 41 jaar en start in de basiself. Het rugnummer 12 is gereserveerd voor de supporters en verklaard waarom we zoveel supporters in een shirt zien met dit nummer. 

 

Na een wat bloedeloze 1ehelft wordt de 2ehelft beter. De thuisclub weet 2 keer te soren en wint verdiend.  Ondanks het niveau is het onderhoudend en een super sfeer door aanmoedigingen van de supporters van de thuisclub. Bij het scoren van beide doelpunten moeten we high fives geven met alle supporters rond om ons heen. Maar de mooiste indrukken worden na het laatste fluitsignaal opgedaan.

 

Allereerst bedanken alle spelers de toeschouwers met een buiging. Op de tribunes ruimen de supporters hun troep op en nemen het mee naar huis. Daarna vormen zich keurige rijen van tientallen meters voor de verschillende bussen die de toeschouwers naar het centrum brengen of naar een andere bestemming. Wij volgen het voorbeeld. 

 

Later in de week mogen we nog een bekerwedstrijd van Vissel Kobe bijwonen. Helaas komen Podolski en Havenaar niet in actie. In een zeer matig gevuld stadion zien we 7 doelpunten en wint het bezoekende Shanon Bellmare met 3-4.

 

De kwaliteit van Kobe vlees en verkrijgbaar bij het stadion voor nog geen 1000 Yen is ongekend. Toen nog niet wetend dat Andrés Iniesta een paar weken later de club ging versterken.....

©2020 Panenka Magazine