top of page

‘Wir brauchen Unterstützung! Kiiiickersss… Emden!’

In de jaren vijftig was het de eerste voetbalclub die de hoogste Duitse klasse bereikte. In 2008 kwam de ‘Verein’ uit in de nieuw ingevoerde Derde Bundesliga, waarin het zelfs 36 dagen lang ‘Tabellenführer’ was. Er werd gedroomd van de ‘Zweite Bundesliga’. In 2012 werd de club om financiële reden failliet verklaard. Maar ‘Blau Weiss’ leeft weer op. We hebben het hier over Ballspielverein Kickers (BSV) Emden, een  ‘Traditionsverein’. En vooral een club van uitersten, die bezig is met een wederopbouw.

Grote namen zijn er geweest in het Ostfriesland Stadion. De legendarische Fritz Walter van 1.FC Kaiserslautern bijvoorbeeld. Of recent Thomas Müller, die in 2008 nog uitkwam voor Bayern München 2. BSV speelde tegen grote clubs als Fortuna Düsseldorf. Anno 2023 treft het tegenstanders als Atlas Delmenhorst en Schwarz-Weiss Rehden. Vorig jaar promoveerden de blauw-witten van de Oberliga naar de Regionalliga Nord, maar daarin staan ze momenteel wel stijf onderaan. Er dreigt een nieuw sportief drama.


We bezoeken de thuiswedstrijd tegen SV Drochtersen/Assel dat vijfde op de ranglijst staat. De week ervoor verloor Emden met slechts 2-1 van de sterke nummer twee HSV 2. En in het begin van het nieuwe jaar hield Kickers Norderstedt, ook een hoogvlieger, op 0-0. Trainer Stefan Emmerich noemde dit de beste wedstrijd van het seizoen. Het levert weinig punten op. Het zit de ploeg uit de havenstad allemaal tegen.


Aan alles is te merken dat deze club geliefd is. Tot ver buiten het knusse Ostfriesland Stadion kleurt alles blauw-wit. Er zijn veel ‘Ordners’ op de been, maar alles gaat ‘gemütlich’. De ‘Presse’ wordt wel even aangehouden en gevraagd naar de reden van komst. Wanneer we pal bij de uitgang parkeren komt de man weer naar ons toe. Verboden, deze plek is voor de hulpdiensten. Verder is ‘alles klar’ en mogen we overal komen ‘auf die Gelände’. Zoals het Duitsland betaamt zijn er eettentjes. Vis bij ‘Claudis Fischbude’, maar vooral ook de geliefde braadworst, die groots wordt aangeprezen. Er is een minifanclubhokje. Maar waar is een programmaboekje? De prachtige stadionkrant ‘Seitenlinie’ blijkt alleen digitaal beschikbaar. Terwijl we aan de ‘Bratwurst’ gaan, komt de perschef ons begroeten. ‘Oben ist Trinken und Essen.’ Koffie dan maar in het clubcafé, dat hier een Stadiongaststätte heet. Het onderkomen is echt Panenka: een wit huis met een prachtig beschilderde gevel met een afbeelding van een keeper en een verweerd clublogo. En uiteraard een bieruithangbord. Er staan hekken omheen, er wordt aan gebouwd. Achter een van de tribunes staat een kruiwagen. Het symboliseert de club, in wederopbouw.


‘Schießbude der Liga’

In het authentieke onderkomen zit een viertal supporters van Drochtersen al aan het bier. ‘Wat we ervan verwachten? Qua stand moeten we kunnen winnen’, zegt een van het groepje, dat 250 kilometer heeft moeten reizen. ‘Maar als je laatste staat kun je ook winnen. Laatst heeft Emden knap verloren.’ Dezelfde man toont vervolgens op zijn telefoon de website Tagesblatt-de. Met als kop: ‘Gegen die Schießbude der Liga’,  oftewel Emden als ‘schiettent van de liga’. Wanneer we zeggen voor het Niederländische Panenka te schrijven, weten ze wel wie de legendarische strafschoppennemer was. ‘Maar dat was toch geen Nederlander?’

De glorietijden van Kickers zijn voorbij, maar de herinneringen blijven. Voor de ramen staat een hele rij bekers. Aan de muren hangen oude ingelijste foto’s. De stemming komt erin als de eerste Schlagers klinken. Van achter de bar, voor de gelegenheid ‘Ersatzbank’ genoemd, worden vroeg in de middag veel biertjes getapt. Biertjes? Grote glazen. Buiten zien we veel supporters die een beker bier aan de broek hebben bevestigd.  In de hoek van het stadion heb je Block A. Tenminste dat staat aan de buitenkant, binnen heet het  Block 5. Hier huist de ‘Fun Club Dollart Jungs’. De jeugdige aanhangers zijn gewapend met trommels, een paar vlaggen en een megafoon. ‘Het is moeilijk om als club weer op te bouwen’, zeggen ook zij. ‘We zijn net gepromoveerd en er zijn nieuwe spelers bijgekomen. Het tempo ligt ook hoger.’ Maar de fans staan volledig achter de elf. Het lijflied van de fans is ‘Auf geht’s Kickers, kämpfen und siegen!’ De stadionspeaker vindt het niet genoeg en laat dit luid en duidelijk merken: ‘Wir brauchen Unterstützung. Kickers…’ Het publiek vult aan: ‘Emden!’ 


Seizoensrecord

Werd een week eerder tegen HSV 2 het recordaantal toeschouwers van dit seizoen verbroken (ruim 1100), zoveel zijn er nu niet. Drochtersen uit Assel, in de buurt van Glückstadt, spreekt minder aan. De overdekte tribune is wel volledig gevuld. Voor het overige zien we plukjes toeschouwers op de staanplaatsen. Er hangen spandoeken, waarvan die van Block A (5 dus) het langste is: ‘Ballspielverein Kickers Emden’. Bij de ingang van de spelersslurf hangt een bordje dat er ‘Kein Platz ist vor Rassismus und Gewalt.’ Daar is hier ook totaal geen sprake van. Er wordt zelfs geen vuurwerk afgestoken. Alles gebeurt hier ‘ordentlich’. Er zijn slechts wat verwensingen naar de scheidsrechter, al blijft ook dit beschaafd. De supporters snappen dat de spelers te lijden hebben, en zijn positief. Een schietpoging wordt gevolgd door applaus. Naast de trommelaars wordt de club ook ondersteund door een oude man die op een trompet blaast. Net als tegen de andere topploegen geeft Kickers Emden goed partij, is beter. Emden is zelfs dichtbij de 1-0, maar de grote kans gaat er niet in. ‘Scheisse’, roepen de fans in koor. Maar ook ‘Schade’. Bij de eerste de beste kans voor de gasten is het meteen raak en roepen de ‘Schlachtenbummler’ weer Scheisse!  We horen zowaar de twintigtal Drochtener supporters: ‘Es Vau A!’ Het wordt prompt 0-2. Dan is het rust. ‘Je kunt even een lekker visje eten’, raadt de spreekstalmeester aan. De man is licht optimistisch. ‘We staan met 0-2 achter, maar bij twee doelpunten is het weer gelijk. Wir schaffen das!’ 


Zu ruhig

In de tweede helft doet de mooie spreker weer een oproep: ‘Es ist viel zu ruhig. Hilfe uns bitte. Wo sind die Kickers?’ In het tweede bedrijf heeft Kickers de wind letterlijk mee. De keeper van Emden trapt de bal moeiteloos naar de doelman aan de andere kant. Zijn collega komt niet tot de middellijn. Een speler in het rood kopt zowat in eigen doel. En dan, eindelijk, kickt Kickers de bal het doel in. De 1-2 wordt luid bejubeld. De Stadionsprecher roept dan de nieuwe stand om: Kickers einz, Drochtersen…..null!, vullen de fans aan. Duitse voetbalhumor. Bij de kansloze stand van 1-3 geloven de thuissupporters het wel, en gaan over op een ander repertoire:Country Roadsvan John Denver. Vlak voor tijd prikt een speler van Emden de bal ook nog eens in eigen doel. Dat kan er ook nog wel bij. Niets zit Kickers Emden mee. De wederopbouw gaat met vallen en opstaan, en vooral vallen.
Dit artikel verscheen eerder in Panenka Magazine 32Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page