Foto's: Rutger Baggerman

SV Meppen, een verademing 

 

Voor de romanticus wordt het voetballandschap steeds kleurlozer. Authentieke stadions maken steevast plaats voor inspiratieloze betonbakken onder het mom van ‘vooruitgang’. Gelukkig zijn er nog wel plekken waar het voetbalhart sneller van gaat kloppen. Daarvoor moet je soms wel wat verder kijken dan de bekende paden. Neem Meppen. Een slaapstadje vlak over de grens bij Emmen. Het type uithoek dat jongeren zo snel mogelijk ontvluchten na de middelbare school. Eén keer in de twee weken ontwaakt het gehucht wanneer de plaatselijke SV thuis speelt. Voor de liefhebber is Meppen dan wel een aangenaam oord.  

Door Rutger Baggerman

De Hänsch Arena ligt op een kleine 20 minuten lopen buiten het centrum, gelegen tussen een woonwijk en de natuur. De meeste supporters vinden hun weg naar het stadion dan ook te voet en naarmate de stadionlampen dichterbij komen wordt de massa van geliefden, vrienden en vaders en zonen almaar groter. Voor iemand die de wandeltocht naar het stadion beschouwd als het ultieme voorspel op een wedstrijddag, is het hier goed toefen. Mijn eerste indruk is dat alles hier heel ‘normaal’ gaat. Er is weinig politie, wel veel volk. De sfeer in Meppen is gemoedelijk. Als je van deze wandeling geen zin krijgt in een pot voetbal kan je beter thuisblijven.  

Ik bezoek SV Meppen tijdens de seizoensouverture van de 3. Bundesliga tegen FSV Zwickau. Een tegenstander uit de voormalige DDR. Geen bijzonder affiche. Toch is het stadion met zo’n 6500 toeschouwers goed gevuld. De Hänsch Arena is erg compact. De tribunes zijn klein, staan dicht op het veld en bestaan voornamelijk uit staanplaatsen. Het stadion lijkt daarom al snel vol en wanneer het publiek zich roert wordt de sfeer intimiderend. De purist zal een ‘lekker’ gevoel ervaren wanneer hij voor het eerst een blik werpt op dit geheel. Zodra je merkt dat zich binnen de poorten van het stadion een kroeg bevindt met meerdere bieren op de tap, moet je wel concluderen dat Meppen kult is. 

Een Duits voetbalbezoek is natuurlijk niet compleet zonder bratworst of curryworst. Deze lekkernijen kan je verschaffen achter de west-tribune. De geur van de grill ruik je al vanaf je staanplaats. Het lijkt wel of Duitse stadions zijn doordrongen van pils en vlees. Dat alles hier voetbal ademt is niet vreemd. Al sinds 1924 speelt SV Meppen zijn wedstrijden in de Hänsch Arena. Ondanks verscheidene renovaties heeft het stadion zijn karakter behouden. Neem het bierhuisje achter de zuid-tribune waar de Meppenaren gretig de dorst lessen. En de uit baksteen bestaande west-tribune. Klein, doch bestaande uit twee lagen. Met pilaren. Boven zitten de supporters, onder staan de ultras. Samen vormen zij één geheel. Moderne architecten falen er hopeloos in om zulke uniformiteit op tribunes te creëren.

Voor tiki-taka voetbal hoef je niet naar Meppen te gaan. Verwacht vooral lange halen snel thuis met een tomeloze inzet en hoog tempo. Mijn tip is plaats te nemen op de west-tribune. Je ruikt hier het gras en hoort de beenderen van de strijdende spelers tegen elkaar kletteren. Heerlijk. Tevens is het publiek hier lekker fanatiek. Je zal snel meegaan in de sfeer. De openingswedstrijd van 2019 was voor de Meppenaren een om gauw te vergeten. Ondanks een flinke dosis strijd en een paar goede kansen, wist de SV het net niet te vinden. Zwickau schoot wel twee keer raak, tot grote vreugde van de paar honderd ontblote Oost-Duitsers die de regen trotseerden in het uitvak. Ook dat is Duitse voetbalcult. 

Meppen is niet bijzonder. De voetbalclub presteert voor zijn omvang naar behoren. De supportersschare is vrij aardig en het heeft een leuk en karaktervol stadion. Maar de Hänsch Arena is geen Griffin Park. Het is niet de ‘must-see’ onder de groundhoppers. Daar is alles net wat te gewoon voor. Toch is een bezoek aan Meppen een verademing in het huidige voetballandschap. Weg van de megalomanie en commercie blijft SV Meppen bovenal SV Meppen. In de grote, boze door geld gedomineerde voetbalwereld heeft hier de normaliteit gezegevierd. En dat maakt een bezoek aan Meppen toch wel uniek. 

©2020 Panenka Magazine