Kinderen druk met school

De vraag is wel hoelang dit gaat duren. Chinese kinderen zijn normaal gesproken namelijk erg druk met school en huiswerk, waardoor wij veel trainingen in het weekend hebben gepland. Voor nu is dit geen probleem, scholen zijn nog dicht en kinderen hebben nu zelfs meer vrije tijd. Echter, Chinese scholen zullen later in het jaar waarschijnlijk deze verloren tijd willen compenseren. Daarom is de kans groot dat er na 27 april, de datum dat de scholen hier weer open gaan, weinig tijd is voor trainingen. De overheid heeft laten weten te overwegen om de scholen ook in de weekenden les te laten geven, zodat de zomervakantie zonder leerachterstand kan beginnen. Wij plannen voor de komende weken dus extra veel trainingen en wachten af tot we meer horen over de rest van het jaar. 

Nieuwe besmettingen

Verder zijn ze er in China, ondanks de weinige nieuwe besmettingen, natuurlijk ook nog niet gerust op. De laatste weken komen bijna alle nieuwe besmettingen door mensen die naar China zijn gereisd. Als reactie hierop wordt iedereen die naar China komt, getest op corona en vervolgens, ongeacht de uitslag, 14 dagen in quarantaine gezet. Toch stopt de instroom van besmette mensen uit het buitenland nog niet, wat blijkbaar ook indruk maakt op de mensen op straat. 


Meerdere keren zijn mensen naast wie ik in de metro ging zitten verschrikt opgestaan en bij mij weggelopen, het is voor hun natuurlijk niet te zien dat ik al lang in China ben. Ook sommige voetbalvelden en -groepen laten op het moment geen buitenlanders toe en bij de meeste controles word ik extra goed gecontroleerd. Afgelopen weekend kwam ook de overheid met nieuwe maatregelen, als je niet permanent in China woont kom je het land niet meer in. Dat 95% van de nieuwe besmettingen juist Chinese mensen zijn die terug naar huis komen, wordt hierbij blijkbaar vergeten. 

Competitie uitgesteld

Deze nieuwe maatregel werpt wel een extra probleem op voor sommige clubs in de Chinese Super League. Ook hier ligt het voetbal natuurlijk al lange tijd stil, de CSL start normaal gesproken in februari en is nu dus al twee maanden uitgesteld. De meeste clubs zijn inmiddels wel terug van hun extra lange voorseizoen in Qatar en gaan er geruchten dat het seizoen binnenkort wel eens zou kunnen gaan beginnen. 


De buitenlandse spelers van een aantal van deze clubs zijn alleen nog niet in China en die kunnen voorlopig dus ook het land niet meer in. Aangezien dit vaak de topspelers zijn, kun je je voorstellen dat een aantal clubs nu hoopt dat de competitiestart toch nog even op zich laat wachten. 

Voor Guangzhou R&F geldt dit overigens niet: topspits Zahavi was namelijk welgeteld één dag voordat China op slot ging binnen. Op Instagram plaatste hij een video vanuit het hotel waar hij en zijn hele familie in quarantaine moest en monsters werden genomen door mensen in witte pakken. Na de twee weken quarantaine voor Zahavi zal Giovanni van Bronckhorst dus ook zijn selectie compleet hebben. De nieuwe trainer van Guangzhou R&F zal, net als ik, dan ook hopen dat het nieuwe seizoen snel begint. Al is het maar omdat dat zou betekenen dat deze hele situatie dan grotendeels achter de rug is. 

Trainingen hervat bij de Hup Hup Academie

Sinds september 2019 werkt Jouke Bosma als Voetbaljeugdtrainer in China. Met het oog op de Olympische Spelen die in 2032 in China worden gehouden probeert de Chinese voelbalbond kinderen op te leiden voor eventuele deelname aan die spelen. Daartoe zijn een groot aantal buitenlandse trainers gevraagd naar China te komen om de jeugd op te trainen. En ook bij de teams die in de nationale competitie spelen zijn veel buitenlandse trainers te vinden. Zoals Giovanni van Bronkhorst, de voormalige Feijenoordtrainer, die probeert het voetbal op een hoger plan te brengen. Jouke Bosma werkt aan de basis. Bijna drie maanden was alles ‘op slot’ in China, Corona heerste, niemand de straat op, alle winkels en scholen dicht. Het lijkt beter te gaan.

Door: Jouke Bosma

 

In China komt het normale leven langzamerhand weer een beetje op gang. Het is drukker op straat, veel mensen zijn weer aan het werk en er staan weer elke dag files. In metrostations worden op grote billboards de zorghelden die teruggekeerd zijn uit Wuhan in het zonnetje gezet en ook de metro’s zelf zijn weer vol als altijd. Het zal echter nog wel even duren voordat alles weer helemaal bij het oude is. 

Voetballes per video

Maart stond voor ons bedrijf, de Hup-Hup-Academie, vooral in het teken van online les geven. Naast de dagelijkse halfuur durende show die we via WeChat uitzonden, hebben we ook met andere dingen geëxperimenteerd. Zo hebben we, net als een aantal voetbalclubs in Nederland, de kinderen dagelijkse challenges laten uitvoeren en hebben we zelfs geprobeerd online training te geven. Doormiddel van videobellen met maximaal drie kinderen tegelijk deden we eerst de oefeningen aan de kinderen voor, om ze vervolgens proberen te helpen en te verbeteren bij hun uitvoering. Maar mede door de vertraging en de vertaling was dit geen bijster groot succes. 

Het is daarom extra fijn dat wij sinds twee weken weer begonnen zijn met het geven van echte trainingen. De eerste paar trainingen waren officieel nog verboden en moesten dus stiekem. We mochten geen kleding van ons bedrijf aan en elke keer als er iemand langs kwam moesten we snel doen alsof we maar gewoon een partijtje speelden. Inmiddels is het niet meer verboden en zijn de velden helemaal beschikbaar voor training. Wel gelden er nog speciale regels, zo mogen er niet meer dan acht kinderen tegelijk op het veld en moet iedereen zijn temperatuur voor en na training noteren. Maar na de temperatuurcheck mogen de vaak meerdere lagen mondkapjes af en wordt er met heel veel plezier getraind. 

©2020 Panenka Magazine