Foto’s: Edwin Westland 

Vaarwel Cambuurplein

 

Volgend jaar verdwijnt er opnieuw een stuk Nederlandse voetbalcultuur, zo betoogt onze redacteur Wouter Schollema. Zijn favoriete club vertrekt van het vertrouwde Cambuurplein naar het volgens hem ‘enigszins fantasieloze Stadionplein aan de andere kant van de stad’. Wouter ziet er tegenop en mijmert er nu al over, zij het nog in de onvoltooid verleden tijd. 

Door Wouter Schollema (dit artikel verscheen eerder in Panenka #22)

De club is eraan toe, het huidige stadion piept en kraakt en is simpelweg te klein. Ingehaald door de tijd. Het moderne stadion moet Cambuur meevoeren in de vaart der volkeren. Het nieuwe stadion gaat karakter krijgen, we krijgen godzijdank geen generieke fantasieloze bak zoals er zovelen zijn neergezet in de Nederlandse polders. En toch, het gaat voelen alsof het ouderlijk huis wordt gesloopt. Ik zie ertegenop. Het stadion waar ik al twintig jaar kom en zoveel heb meegemaakt, wordt straks vervangen door appartementen. Wie nog eenmaal wil genieten van een ouderwets avondje Cambuur moet snel zijn. 

Graffiti

Sinds enkele seizoenen loop ik tussen de West- en Noordtribune door naar mijn plek op de hoofdtribune; op West. Terwijl recht voor mij de mensen rijen dik staan om de Noordtribune te kunnen bestijgen, kijk ik altijd even naar links. Daar, op een klein muurtje, staan muurschilderingen van mister Cambuur Johan Abma (527 keer in het geel-blauw), materiaalman Siepie en een schildering van de harde kern; de M.I.-Side.

M.I.-Side

Afgelopen zomer mocht de MI Side veertig kaarsjes uitblazen. De M.I.-Side kan volgens lid Emko het best worden gezien als ‘zes generaties opgeschoten jongeren en ouden van dagen die kleur geven aan hun club en stad’. 

Cambuur deed de fanatieke supportersvereniging twee straatnaamborden cadeau, die nu de Noord- en Zuidtribune sieren. Aan de noordelijke zijde hangt een blauw bordje met daarop Marathonstraat, de Zuidtribune is opgesierd door een bord met Insulindestraat. Een verwijzing naar vroegere tijden, toen supporters nog vrij konden rondlopen in het stadion. Zij stonden de hele wedstrijd achter de goal waar Cambuur aanviel; de ene helft op de tribune aan de Insulindestraat, de andere op de tribune aan de Marathonstraat. M.I.-Side was geboren. Tegenwoordig staan zij op de Noordtribune.

 

Fraaie toevoeging

Behalve de straatnaamborden siert nu ook een enorme graffiti de Noordtribune. ‘We hadden een graffiti van de M.I.-side gemaakt op een andere plaats in Leeuwarden’, zegt Emko, die zelf al sinds 1986 op de Noordtribune staat. ‘Dit was ter ere van ons veertigjarig bestaan. We hadden nog geld over en hebben daarom met hulp van extra sponsoren een grote muurschildering laten maken in het stadion.’ 

Dat is zeker gelukt. De indrukwekkende schildering geeft kleur aan een groot stuk van de muur van de Noordtribune, een fraaie toevoeging aan de voetbalcultuur in het stadion. 

Lees het hele dossier over Cambuur via deze link (download start in nieuw venster)

©2020 Panenka Magazine