Ons

VERHAAL

Onze selectie

 

De harde kern van Panenka Magazine bestaat uit vijftien spelers: een elftal plus vier reserves dus. Daarmee is de selectie groot genoeg om nu al zeven jaar ieder kwartaal een mooie uitgave te brengen.

 

Daarnaast doen we regelmatig een beroep op diverse getalenteerde gastspelers, die in geval van blessureleed of afschrijvingen een welkome aanvulling op ons team vormen. 

Hoofdredacteur

Tom Bodde

tom@panenka-magazine.nl 

 

Eindredactie 

Agnes de Vos & Peter van der Wijst

 

Redacteuren

Gino van Looy, Roberto Pennino, Ronald Schut, Wouter Schollema, Mark Devilee, Peter van der Wijst.

redactie@panenka-magazine.nl

Fotografie

Edwin Westland, Han Balk, Jeroen Zwaan, Benny Antoniw

Illustraties

TRIK, Bert Talens

Vormgeving

Bert Talens

Voetbal is zoveel meer dan 90 minuten binnen de lijnen!

 

Panenka kijkt anders naar de belangrijkste bijzaak van de wereld. Onze verhalen gaan over alles wat met voetbal te maken heeft, maar dan niet om transfer-bedragen, tactieken en wedstrijdanalyses.

 

Panenka draait om de liefde voor het spelletje, van amateur tot prof, van supporter tot verzamelaar en groundhopper. Wij gaan op zoek naar voetbalerfgoed en de sociaal-maatschappelijk betekenis van voetbal en nemen jou graag mee op onze avonturen.

 

Dit alles brengen we aan de hand van boeiende en sfeervolle dossiers, indrukwekkende verhalen en rake fotografie in een stijlvolle vormgeving.

Hoe het begon

 

Tja, hoe start je een voetbaltijdschrift? Geen idee eigenlijk. Ideeën voor verhalen in overvloed, maar het produceren van een magazine vormt echt een hoofdstuk apart. Een redactie, een website, abonneewerving, social media, een webshop, een logo, verzendkosten, pr-contacten, vormgeving, de coverkeuze, drukkosten, losse verkoop, advertentie-campagnes, oplage en niet te vergeten een naam voor het tijdschrift. Het zijn uitdagingen, waar je tegenaan loopt als maker van een voetbalblad.Toch lieten we ons niet weerhouden door deze berg werk.

 

Elk weekend trekken naar schatting zo’n drieduizend voetballiefhebbers de grens over om ergens in Europa naar een potje voetbal te kijken. Of nog liever: twee of drie wedstrijden in een (lang) weekend. Wie een beetje puzzelt, lukt dit. Ons land kende geen gespecialiseerd cult-voetbaltijdschrift dat zich toelegde op deze vorm van voetbalbeleving van voetbalromantiek, fancultuur en stadionbeleving. Het was een extra motivatie dit project van de grond te tillen.

Om een lang verhaal kort te maken: we slaagden in onze opzet. In mei 2014 trokken we naar Praag om aan Antonín Panenka te vragen of wij ons magazine naar hem mochten vernoemen. ‘Jullie land kent zóveel goede voetballers en dan komen jullie uitgerekend bij mij terecht,’ zei hij in de catacomben van het Ďolíček-stadion van Bohemians 1905; de club waarvan hij vicevoorzitter is.

 

Daar zat een gedachte achter, want we zochten een naam die universeel is en waarvan iedereen het begrip kent. De boogpenalty is wereldberoemd geworden en nog altijd bekend bij jong en oud. Een mislukte Panenka is altijd goed voor een clipje op Youtube.

In ons eerste nummer uiteraard een interview met onze held, een reportage vanuit Liverpool over de 25-jarige herdenking van de Hillsborough-ramp, amateurclub ACV uit Assen, het Mijnstadion in Beringen, een rondgang door San Siro, de lost ground van Borussia Neunkirchen en een verhaal over voetbalboekenverzamelaar Mark van Rijswijk (FOX Sports). Voetbal International merkte ons op en bestsellerschrijver Michel van Egmond wijdde vijf pagina’s aan ons initiatief. Dat was nog eens een mooi begin. Het eerste nummer was voor Ron Jans, destijds trainer van PEC Zwolle dat net de KNVB-beker had gewonnen. Op 16 september 2014 was het zover: met grote blijdschap gaven wij kennis van...

NIEUWSBRIEF