IEDERE MAAND EEN LETTER

ALFABET VOLGENS PANENKA

Panenka Alfabet

  • De serie omvat in totaal 26 delen (A t/m Z) in pocketformaat (a6-48 pags). Het idee achter deze boekjes is dat je maandelijks (in december 2) een uniek kadootje op de deurmat aantreft. 

  • De reeds verschenen delen ontvang je direct, de te verschijnen delen volgen iedere laatste vrijdag van de maand. 

  • Shipping outside the Netherlands takes place quarterly.

Reeds verschenen delen:

 

A = Albanië

In het Panenka Voetbalalfabet staat de A voor Albanië. Het armste land van Europa: mysterieus, melancholisch en obscuur. De Oostblok-nostalgie druipt van de traditieclubs af, de open stadions staan midden in de stadscentra, en de supporters zorgen voor een fanatieke sfeer op de tribunes. Het vrijwel onontdekte Balkanland kenmerkt zich door een indrukwekkende geschiedenis, interessante cultuur en ongerepte natuur. We reisden tien dagen door Albanië en vielen van de ene verbazing in de andere.

 

B = Bier und Bratwurst

Eet- en drinkgewoontes zijn onlosmakelijk verbonden met de lokale fan-cultuur. Ieder land heeft zo zijn eigen culinaire stadion-specialiteiten. In Nederland kennen we natuurlijk het broodje bal. Een bezoek aan de Bundesliga is niet compleet zonder een Bratwurst of Currywurst. Een kleffe ‘pie’ hoort erbij, tijdens een gure herfstdag in League Two. Op de Balkan eten de fans zakken zonnebloempitten leeg. In Tsjechië heb je ‘sadlo’, een broodje gesmolten varkensbuikvet, en in Spanje staan de ‘madres’ al uren voor de aftrap te roeren in gigantische pannen paella. Bijna overal wordt het stadionfood weggespoeld met bier, behalve op een Turkse tribune; daar drink je thee of ‘ayran’ bij je broodje ‘sucuk’.

 

C = Culthelden

Paul Gasgoine, Henk Veerman, Gianluigi Buffon, Nathan Rutjes, Tom Beugelsdijk, Tonny Vilhena, Mario Balotelli, Antonín Panenka, Arjen Robben, Dick Advocaat... Het zijn zomaar wat namen die in de afgelopen jaren door onze illustrator TRIK zijn vormgegeven in de reguliere edities Panenka Magazine. Voor C zetten we onze culthelden op een rij, aangevuld met een complete nieuwe serie portretten.

NIEUWSBRIEF