IEDERE MAAND EEN LETTER

ALFABET VOLGENS PANENKA

Panenka Alfabet

  • De serie omvat in totaal 26 delen (A t/m Z) in pocketformaat (a6-48 pags). Het idee achter deze boekjes is dat je maandelijks (in december 2) een uniek kadootje op de deurmat aantreft. 

  • De reeds verschenen delen ontvang je direct, de te verschijnen delen volgen iedere laatste vrijdag van de maand. 

  • Shipping outside the Netherlands takes place quarterly.

Reeds verschenen delen:

 

A = Albanië

In het Panenka Voetbalalfabet staat de A voor Albanië. Het armste land van Europa: mysterieus, melancholisch en obscuur. De Oostblok-nostalgie druipt van de traditieclubs af, de open stadions staan midden in de stadscentra, en de supporters zorgen voor een fanatieke sfeer op de tribunes. Het vrijwel onontdekte Balkanland kenmerkt zich door een indrukwekkende geschiedenis, interessante cultuur en ongerepte natuur. We reisden tien dagen door Albanië en vielen van de ene verbazing in de andere.

 

B = Bier und Bratwurst

Eet- en drinkgewoontes zijn onlosmakelijk verbonden met de lokale fan-cultuur. Ieder land heeft zo zijn eigen culinaire stadion-specialiteiten. In Nederland kennen we natuurlijk het broodje bal. Een bezoek aan de Bundesliga is niet compleet zonder een Bratwurst of Currywurst. Een kleffe ‘pie’ hoort erbij, tijdens een gure herfstdag in League Two. Op de Balkan eten de fans zakken zonnebloempitten leeg. In Tsjechië heb je ‘sadlo’, een broodje gesmolten varkensbuikvet, en in Spanje staan de ‘madres’ al uren voor de aftrap te roeren in gigantische pannen paella. Bijna overal wordt het stadionfood weggespoeld met bier, behalve op een Turkse tribune; daar drink je thee of ‘ayran’ bij je broodje ‘sucuk’.

 

C = Culthelden

Paul Gasgoine, Henk Veerman, Gianluigi Buffon, Nathan Rutjes, Tom Beugelsdijk, Tonny Vilhena, Mario Balotelli, Antonín Panenka, Arjen Robben, Dick Advocaat... Het zijn zomaar wat namen die in de afgelopen jaren door onze illustrator TRIK zijn vormgegeven in de reguliere edities Panenka Magazine. Voor C zetten we onze culthelden op een rij, aangevuld met een complete nieuwe serie portretten.

D = Dinamo’s

Van de Oostzee tot diep in de toendra vind je het voorvoegsel terug: Dinamo, ‘Kracht uit Beweging’. Een uitstekende clubnaam, als je bedenkt dat voetballers achter het IJzeren Gordijn van heinde en ver naar de Dinamo’s verhuisden. Als uithangbord van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, of specifieker de Veiligheidsdienst, moesten de Dinamo’s namelijk wel succesvol zijn. Dus werden de beste spelers verplicht om voor de Dinamoclubs uit te komen. De ‘Dynamiek’ vertaalde zich soms ook in een gedwongen verhuizing van de club zelf. In de letter D van het Panenka Alfabet tonen we beelden en korte verhalen van de clubs waar de beweging nooit ophoudt.

E = Euforie

Voetbal is emotie: winst, verlies, opluchting, frustratie, blijdschap en verdriet. In het stadion liggen ze soms dicht bij elkaar. De mooiste emotie is misschien wel het juichen. Emoties kennen echter verschillende gradaties; zo klinkt een juich na een doelpunt bij een 0-3 achterstand anders dan het gejubel van na de winnende goal in blessuretijd. Bij onze letter E verwijzen

we naar euforie - zeg maar de overtreffende trap van blijdschap – en tonen  we heel veel blije momenten, juichende spelers en feestende supporters. In welke gradatie ze passen, laten we over aan de kijker.

F = Floodlights

Floodlights zijn er in vele soorten en maten. Van megalomane exemplaren in Oost-Europa tot de bescheiden ranke masten in de Belgische derde klasse, en van de merkwaardige Giraffe-lichtmasten in de voormalige DDR tot de dubbeldekkers van Lyngby BK. Met de oude stadions worden ook de floodlights met uitsterven bedreigd. Ze moeten plaats maken voor lampen

die verwerkt zijn in het stadiondak: de absolute nachtmerrie voor de stadionnostalgist. Gelukkig hebben we de foto’s nog.