Bij Zwitserland denken we vooral aan hoge bergen, de Gotthardtunnel en Roger Federer. Maar dat er op het gebied van supporterscultuur ook genoeg te beleven valt, heb ik ervaren tijdens een weekend vol Zwitserse derby’s.
Foto's: Vincent van Holt
Dag 1: Schweizer Klassiker
Al sinds het bekendmaken van het speelschema staat 21 september 2024 rood omcirkeld in mijn agenda. Dit is de dag van Der Schweizer Klassiker, FC Basel tegen FC Zürich, een wedstrijd die ik al heel lang wil bezoeken.
Anderhalf uur voor de wedstrijd zit ik met goede vriend Martin en zijn zus Maria op een terras te genieten van een hapje en een drankje in het centrum van de stad. Hoe aangenaam het ook is, ik begin toch wel onrustig te wiebelen op mijn stoel. We moeten ons eten nog krijgen, en de aftrap komt steeds dichterbij.
Voor de wedstrijd wordt namelijk afscheid genomen van een clublegende. Fabian Frei heeft 453 wedstrijden het rood-blauwe shirt van FC Basel gedragen en is daarmee recordhouder. Zijn rugnummer 20 wordt ook niet meer gebruikt. Zijn afscheid staat een kwartier voor de aftrap gepland en ik begin hem te knijpen: gaan wij dit wel halen?
Als mijn tafelgenoten een uur voor de wedstrijd nog een dessert willen bestellen, maak ik hen duidelijk dat we nu echt wel richting het stadion moeten gaan als we überhaupt de aftrap nog willen halen.
Rambazamba
Bij binnenkomst zien we Fabian Frei nog net zijn ereronde maken langs de tribunes. Enigszins teleurgesteld neem ik plaats op mijn stoel. We hebben het afscheid net gemist. Gelukkig is deze teleurstelling snel weg als er een megagroot doek omhoog wordt getakeld boven de Muttenzerkurve, de harde kern van FC Basel. Rambazamba staat er afgebeeld. Dit betekent zoiets als chaos creëren. Als de spelers het veld betreden is al snel duidelijk wat de supporters bedoelen. Een combinatie van vuurpijlen, rookpotten en fakkels zorgen ervoor dat het één grote chaos wordt achter het doel. Je weet gewoon niet waar je moet kijken. Ook het uitvak vol supporters van FC Zürich laat van zich horen en het zorgt voor een ongekende sfeer.
Waar de aanhang op de tribunes een hoog niveau haalt, door constant gezang en het afsteken van vuurwerk, is het op het veld behelpen. De thuisploeg schiet tijdens de eerste helft niet één keer op doel en het is daarom exemplarisch dat het eerste doelpunt van FC Zürich valt uit een afgeslagen corner van FC Basel. Deze goal zorgt ervoor dat het uitvak binnen de kortste keren in vuur en vlam staat.
Mister Wong
Ook in het Zwitserse voetbal heeft de commercie zijn intrede gedaan in de stadions. Een blessurebehandeling wordt gesponsord door de lokale drogist en de corners worden mede mogelijk gemaakt door Mister Wong, een specialist in de Aziatische keuken. Hoe meer corners, hoe hoger de korting is voor liefhebbers van gadogado en foe yong hai.
In de tweede helft zijn de supporters nog steeds beter in vorm dan de 22 spelers op het veld. FC Basel blijft grossieren in fouten en het is geen wonder dat FC Zürich al snel de 0-2 maakt. De sfeer blijft geweldig maar de wedstrijd bloedt al snel dood. Na 95 minuten blaast de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Ondanks het slechte resultaat voor de thuisploeg heb ik enorm genoten van de sfeer op de tribune. Na afloop drinken we nog een biertje in een clubhuis vlakbij het stadion en komt er een einde aan mijn eerste Schweizer Klassiker.
Dag 2: Le Derby de Vaud
Heel lang kunnen we de volgende dag, zondagochtend, niet uitslapen. Er staat namelijk een treinreis gepland naar de Olympische hoofdstad, Lausanne. Hier staat vandaag Le Derby de Vaud tussen Lausanne Sport en Yverdon Sport op het programma. Na een schitterende treinreis komen we aan in Lausanne en begeven wij ons al vroeg richting Stade de la Tuilière, het nieuwe onderkomen van Les bleu et blanc. Om de sfeer er goed in te krijgen staan er voor het stadion verschillende eet- en drinktentjes en zorgt een bandje voor de muzikale omlijsting. We genieten van een biertje in het najaarszonnetje en krijgen steeds meer zin in de wedstrijd.
De aankomst van de uitsupporters gaat gepaard met veel vuurwerk en al snel hangen de supporters in de hekken; ze laten duidelijk merken dat ze er zijn. Dit belooft een verhit potje te worden. Vlak voor het begin van de wedstijd gaat er bij de harde kern van Lausanne Sport, Kop Sud, een schitterend doek omhoog met de geschiedenis van de club in voetbalshirts. Ook het uitvak laat zich niet onbetuigd en een groen wit doek bedekt het hele uitvak, en aan beide kanten worden langzaamaan de rookpotten ontstoken. Bij het begin van de wedstrijd is het volledige stadion in nevelen gehuld.
Meedoen is belangrijker dan winnen
Yverdon Sport lijkt met de Olympische gedachte de bus te zijn ingestapt: meedoen is belangrijker dan winnen. De thuisploeg zet direct druk naar voren en mag binnen twee minuten al juichen. Dit zorgt voor een zee aan fakkels achter het doel, en wij gaan er eens goed voor zitten. Lausanne blijft heel de wedstrijd de betere ploeg en loopt al snel uit naar een 2-0 voorsprong, tot woede van de supporters in het uitvak. Om de zoveel minuten klimt er een supporter met een bivakmuts op in de hekken om een fakkel af te steken of om met verschillende handgebaren te laten blijken niet blij te zijn met de prestaties van de groen-witten.
Tikkertje in het uitvak
Een uitvak blijft een bijzonder fenomeen. De supporters van de hoofdtribune staan samen met de fanatieke aanhang in één vak. Zo kan het voorkomen dat er drie ultra’s in de hekken hangen om later ruimte te maken voor kinderen die voor in het uitvak tikkertje aan het spelen zijn. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 3-1 voor de thuisploeg, en na afloop wordt dit groots gevierd met de spelers. De uitspelers moeten zich verantwoorden aan de woedende menigte in het uitvak en druipen met de staart tussen de benen af richting de kleedkamers.
Zo komt er een einde aan een wedstrijd waar we van te voren weinig van hadden verwacht, maar die er door alle randzaken voor heeft gezorgd dat wij ons prima hebben vermaakt. Ook mijn weekend in Zwitserland zit er dan op. Zwitserland blijkt op supportersgebied zeer onderschat; groundhoppers kunnen hier wel degelijk aan hun trekken komen.