top of page
Foto van schrijverFrank Elbers

De Held van Sevilla: Helmuth Duckadam

Voormalige Steaua Boekarest keeper overleden op 65-jarig leeftijd

Foto: FCSB (FC Steaua Bucuresti Instagram)


De legendarische Roemeense keeper Helmuth Duckadam is maandag overleden. Na de Europacup I finale tegen Barcelona in 1986 waarin hij vier penalties stopte, heeft hij nooit meer een wedstrijd gespeeld.

 

Naast Gheorghe Hagi, de Maradona van de Karpaten, was hij waarschijnlijk de meest bekende Roemeense voetballer bij de Nederlands voetballiefhebber: Helmuth Duckadam, de Held van Sevilla.

 

Hij dankt zijn faam aan de vier penalties die hij stopte in de penaltyserie in de finale tegen FC Barcelona in de Europa Cup I, voorloper van de Champions League. De wedstrijd was na verlenging geëindigd in 0-0 en dus moesten penalties de beslissing brengen in Sevilla. De goalie van het legerteam Steaua Boekarest hield de eerste vier penalty's van Barça’s sterrenteam tegen, genoeg om de cup met de grote oren mee naar Roemenië te nemen.


Een paar weken na de finale moest de held van Sevilla spelen in een wedstrijd die gefixt zou worden, zodat de Steaua spits topscorer van het seizoen zou worden. Duckadam wilde daar echter niet bij betrokken zijn. (Topscorer dat jaar werd uiteindelijk een piepjonge spits van Sportul Studențesc met de naam Gheorghe Hagi…) Omdat hij weigerde te keepen, werd Duckadam twee weken verbannen van de trainingsfaciliteiten van Steaua. Hij kreeg tevens een boete van het equivalent van twee maanden loon voor hij zich weer bij het team mocht voegen.

 

In diezelfde periode werd er een aneurism in zijn rechterarm ontdekt. ​​Hij reisde nog wel mee naar de Intercontinental Cup-finale tegen River Plate in Tokio. Maar al snel zeiden de dokters dat het veel te gevaarlijk was om door te spelen. Het dwong hem letterlijk te stoppen op het hoogtepunt van zijn carrière.


Helmuth Duckadam, geboren op 1 april 1959 in een dorp in het district Arad aan de grens met Hongarije, won met Steaua Boekarest de landstitel in 1985 en 1986 en de Europa Cup I in 1986. Verder heeft hij de eer om als enige Roemeense voetballer in het Guinness Book of Records vermeldt te staan.

 

Sinds hij op 27-jarige leeftijd gedwongen werd met topsport te stoppen heeft Duckadam met zijn gezondheid geworsteld. Twee maanden geleden onderging hij een ​openhartoperatie.

 

Een paar jaar geleden vertelde Duckadam nog eens hoe hij die vier Barça penalties wist te stoppen, opgetekend door de Roemeense voetbaljournalist Emanuel Roşu:



“We hadden twee journalisten die hielpen video's van onze tegenstanders te bemachtigen van mensen die op de buitenlandse ambassades in Roemenië werkten. Ironisch genoeg was de enige wedstrijd van Barcelona die ik niet had kunnen zien de halve finale tegen Göteborg, die ze na strafschoppen wonnen.

 

Daardoor wist ik niet hoe Angel Pedraza, Pichi Alonso en de anderen hun strafschoppen namen, maar wellicht bleek dat juist een voordeel. Ze dachten waarschijnlijk dat ik de vorige keer wist hoe ze schoten, en dat maakte ze onzekerder.

 

Hun eerste penalty van Jose Ramon Alexanko was het moeilijkst te redden. Ik raadde het en ging de goede kant op. Het was het soort schot waar elke keeper van houdt: niet te hoog en niet erg krachtig. Als ik de andere kant op was gegaan, zou iedereen hebben gezegd dat hij zijn zenuwen in bedwang hield, maar helaas voor hem had ik gelijk. Was het een kwestie van geluk? Luister, je kunt 10 keer achter elkaar naar de rechterhoek duiken, maar als je niet atletisch of sterk genoeg bent, spaar je geen strafschoppen.

 

De druk was groot, want onze eerste twee strafschoppen waren gered door Barcelona's Urruti, maar ik zag mezelf als strafschopnemer tijdens de training en dat hielp me om in de gedachten van de nemers te kruipen.


Foto: De Roemeense premier Marcel Ciolacu eerde ook de “held van Sevilla” op zijn social media


Bij de tweede straf probeerde ik een logischer aanpak te hanteren. Pedraza was de volgende voor Barcelona. Ik probeerde te bedenken wat ik zou doen als ik hem was. Urruti was naar links gegaan voor de eerste strafschop en naar rechts voor de tweede. Ik ging weer naar rechts. Misschien dacht Pedraza dat ik de andere kant op zou gaan voor de tweede strafschop, zoals Urruti deed. Ik was erg fit. Ik had goede, sterke benen en heb mezelf tot het uiterste gedreven om het te stoppen.

 

Marius Lacatus schoot zijn strafschop via de lat binnen en na twee geredde strafschoppen kwamen we eindelijk op voorsprong.

 

De derde van Barcelona was het gemakkelijkst te stoppen. Alonso moet gedacht hebben: 'Oké, hij is twee keer naar rechts gegaan, maar hij zal zijn geluk niet op de proef stellen. Ik zal daar schieten'. En ja hoor, ik ging dezelfde kant op en was erbij toen de bal arriveerde en pakte hem vol vertrouwen op.

 

Gavril Balint rolde zijn strafschop rustig in de benedenhoek en zette ons op een 2-0 voorsprong. En toen kwam het allemaal neer op de volgende penalty van Barcelona. Marcos moest voor hen scoren.

 

Voor mij was het een kwestie van inspiratie. Als je goed naar de herhaling van zijn schot kijkt, zie je de hersenspelletjes die ik speelde. Eerst liet ik hem denken dat ik naar links ging. Toen hij dichterbij kwam, bewoog ik iets naar rechts en sprong toen plotseling naar links. Hij zag mij van richting veranderen, dacht dat ik naar rechts zou blijven springen en schoot zwakjes naar links. Als je het zo uitlegt, klinkt het bijna eenvoudig, maar als er 70.000 mensen naar je kijken tijdens een Europa Cup-finale, voelt het een stuk ingewikkelder!”

 

Helmuth Duckadam was 65 jaar.



Foto's: FCSB (FC Steaua Bucuresti Instagram)


bottom of page