top of page
Foto van schrijverOlav Sierag

De topper van Montenegro

De wedstrijd tussen Buducnost Podgorica en Sutjeska Nikšić is de ontmoeting tussen de twee recordkampioenen van Montenegro. Zowel de thuis- als uitploeg wordt fanatiek gesteund en vanuit beide kampen is er vuurwerk gezien. Bij dit affiche stelt voetbal in Montenegro zeker niet teleur!

Met beide vijf titels zijn Buducnost en Sutjeska sinds de oprichting van de Montenegrijnse voetbalcompetitie de meest succesvolle clubs van het land. De strijd tussen beide clubs is tevens het duel tussen de twee grootste steden van Montenegro. Buducnost was een vaste klant in de voormalige hoogste voetbalcompetitie van Joegoslavië. Sutjeska speelde negen seizoenen mee. Later speelden beide clubs elf seizoenen mee in de hoogste competitie van Servië en Montenegro (1992 tot 2006).


Naar Podgorica

Waar de meeste toeristen in Montenegro trekken naar steden als Budva en Kotor, gaan wij op de dag van de wedstrijd richting Podgorica. In tegenstelling tot de meeste Europese landen is Podgorica duidelijk minder toeristisch. Bij de steden met strand staan gigantische files, waardoor we besluiten de bus over te slaan en de trein te pakken. Die route duurt minstens zo lang en gezien de verkeersstroom die al zeker anderhalf uur vaststaat zal het ook geen verkeerde keuze zijn.


Na een een vlekkeloze reis komen we aan in de hoofdstad van Montenegro. Een stad die lang niet het karakter heeft van andere hoofdsteden, maar waar wel een fijne sfeer hangt. En bovendien: hier is de prijs van het overnachten, eten of drinken nog gewoon zoals je dat zou verwachten in Montenegro. Een taxi brengt ons vanaf het station voor €1,50 naar het centrum waar we rustig een terras opzoeken alvorens we naar het stadion gaan.


Stadion Pod Goricom

Het stadion, Stadion Pod Goricom, heeft een geweldige ligging. In nog geen vijf minuten lopen ben je vanaf het centrum bij het stadion van Buducnost, dat tevens gebruikt wordt voor wedstrijden van het nationale team. In welke hoofdstad kan je vanaf hartje centrum de stadionlampen al zien?


Rondom het stadion zien we een grote hoeveelheid aan ME. De entree is drie euro voor de hoofdtribune en twee euro voor de overkant. Bij de tribune van de harde kern kan je een kaart kopen voor hun kant achter het doel. Op de andere korte zijde zitten geen thuissupporters, hier nemen de bezoekers plaats.


Als je let op details dan blijkt het in 1945 geopende stadion niet verkeerd te zijn. De tribunes liggen enorm dicht op het veld en de twee lange zijdes zijn helemaal doorgetrokken tot aan de grond. Het eerste wat we ruiken is de verse geur van gras. De kleinere tribune tegenover de hoofdtribune geeft een mooi contrast weer t.o.v. de andere zijdes. Je hebt prima zicht op het veld en op de achtergrond zie je de bergen. Helaas hangen achter de doelen wel netten.

Toch heb je hier ook een paar ‘Welkom op de Balkan!’-momenten. Bij binnenkomst is er zoals verwacht nergens drinken of eten te halen. Waarschijnlijk gebeurt dit wel als het nationale team speelt, want de hokjes waren allemaal dicht. Ook zien we dat er voor de hele lange zijde slechts één toilet is en dit is werkelijk waar de meest gore wc die we ooit bij een voetbalstadion hebben gezien.


Buducnost is slecht begonnen aan de competitie, dus het is tijd dat er punten worden gepakt. In Europa wisten ze in de eerste ronde Llapi uit Kosovo uit te schakelen, maar was vervolgens het IJslandse Breidablik te sterk. Sutjeska werd als kampioen door Ludogorets uitgeschakeld, een redacteur van In De Hekken was erbij en schreef dit artikel erover. In de tweede voorronde van de Conference League eindigde in Montenegro de wedstrijd tegen Klaksvík in een doelpunt gelijkspel. In IJsland verloren ze de return met 1-0.


Barbari & Vojvode

Er zitten 2.000 supporters in het stadion. Wat gelijk opvalt is de grote groep achter het doel. Er hangt al een doek klaar, dat bij opkomst van de spelers omhoog wordt gehaald. Voor je het weet wordt de pyro afgestoken en is dit het begin van een sfeervolle avond!


Nadat we hebben genoten van de vuurwerkactie van de groep van Buducnost, Barbari, is het tijd voor non-stop vocale steun. Toch zijn we licht teleurgesteld, want het uitvak is leeg. Al hebben we nog wel in ons achterhoofd dat er een reële kans is dat de uitsupporters pas later binnenkomen, vanwege het verkeer of problemen met de politie. Gelukkig klopt dit gevoel en is er na zo’n 25 minuten beweging in het uitvak. Vojvode, de groep uit Nikšić, is gearriveerd!

Dit geeft de sfeer tijdens de wedstrijd wat extra’s. Liederen worden over en weer gezongen en nog voor rust laten de bezoekers ook zien dat ze het vuurwerk niet zijn vergeten. Blauwe rook verspreidt zich over de korte zijde!


Er wordt ook nog gevoetbald: de teams gaan rusten met 0-0. Een wedstrijd waarin niet erg veel kansen te zien zijn en waar het op de tribunes tot dusver aantrekkelijker is.


Na rust

Twintig minuten na de pauze komt Buducnost op voorsprong, iets wat wordt gevierd met wat nieuwe fakkels. Twaalf minuten voor tijd wordt de voorsprong verdubbeld. Op het veld zijn het slechts twee invallers, waaronder Tyrone Conraad, die opvallen bij Sutjeska. In het uitvak is het echter nog wel raak: opnieuw steken de uitsupporters meerdere fakkels en strobo’s af.

Nadat de 2-0 voor de thuisploeg valt, vinden de uitsupporters het wel mooi geweest. We zagen twee stoeltjes naar beneden gegooid worden, maar op een moment zagen we binnen twee minuten zeker tien stoeltjes naar beneden vallen. Ondanks dat er voldoende agenten bij het uitvak op de overloop staan, wordt er niet ingegrepen. Na het eindsignaal worden de thuis- en uitsupporters bedankt door hun teams en vieren de spelers uit Buducnost de overwinning met de harde kern.


Deze kennismaking met de Montenegrijnse voetbalcultuur smaakt naar meer! Voor bijna niets ben je binnen en we zijn getuige geweest van een paar mooie acties in het thuis- en uitvak. Vaak mag je nog een halfuur met het openbaar vervoer, omdat het stadion op een industrieterrein of ver buiten de stad zit, maar nu zijn we binnen enkele minuten weer in het centrum van Podgorica.



bottom of page