top of page
Foto van schrijverFrank Elbers

Hai, România! EK-voetbalbeleving in Roemenië

Het EK leeft in Roemenië. Voor het eerst in tien jaar kwalificeerde het nationale elftal zich voor een internationaal toernooi. Na de onverwachte overwinning op Oekraïne in de eerste groepswedstrijd zijn de verwachtingen hoog.


Afgelopen maandag was het aan het einde van de middag bijna muisstil in Boekarest. Doorgaans is er in het spitsuur geen doorkomen aan in deze miljoenenstad. Nu zat iedereen thuis voor de buis of op een van de vele terrasjes die op grote schermen de EK-wedstrijd Roemenië-Oekraïne uitzonden.

 

Een, twee, nee drie goals scoorden de tricolores tegen Oekraïne, dat vooraf als favoriet was bestempeld. De Roemenen konden hun ogen en oren niet geloven. Hoewel Roemenië in de kwalificatie als groepshoofd eindigde (voor Zwitserland) speelde het alles behalve overtuigend. De twee uitzwaaiwedstrijden tegen buurland Bulgarije (0-0) en voetbaldwerg Liechtenstein (0-0) waren ook niet geruststellend.

 

En toch moet de Roemeense voetballiefhebber stiekem gehoopt hebben op betere resultaten op de EK in Duitsland — wellicht zelfs een evenaring van de gouden generatie van jaren negentig. (Tip: “Hai, România”, een documentaire over de Roemeense gouden voetbalgeneratie is nu te zien op Netflix.) Massaal keken ze naar de eerste wedstrijd in Groep E tegen buurland Oekraïne. Volgens de commerciële zender ProTV, die het alleenrecht heeft op het uitzenden van EK-wedstrijden, stemden tegen het einde van de wedstrijd ruim 3.7 miljoen kijkers af op de wedstrijd. Dat is bijna evenveel als bij NPO1 keken naar Polen-Nederland, een land dat alle Hollandse nuchterheid laat varen als het om voetbal gaat. Roemenen zijn doorgaans veel opportunistischer.

 

Roemenië kent geen Oranjestraat. Behalve een geïmproviseerde tribune met groot scherm op Calea Victoriei (Victoriestraat, de Kalverstraat van Boekarest) waarop alle EK-wedstrijden worden uitgezonden, heeft de hoofdstad geen centrale plekken waar supporters bijeenkomen. Voetballiefhebbers bespreken wedstrijden na in bars en cafés, hangen op terrasjes en gokhallen en komen samen op buurtpleinen om overwinningen te vieren.

 

Zo ook die maandagavond. Tot diep in de nacht.






bottom of page