top of page
Foto van schrijverBert Westerink

Hoe Oranje en euro 2024 de wereld over gaan

Tijdens het WK-cricket verloor het NL team op 3 november vorig jaar de match tegen Afghanistan. Met '7 wickets. 'Het spreekt vanzelf dat het hier het WK-mannen betreft. Dat de Nederlanders en andere Westerse landen er geen been in zien om uit te komen tegen een land waar de mensenrechten, in het bijzonder die van vrouwen en meisjes, met voeten worden getreden is opvallend. Op zijn zachtst geformuleerd. 


Wat me bovenal opviel is de sportprestatie op wereldniveau. Een land als Afghanistan staat tenslotte meer bekend om andere kwaliteiten. Slechts de Engelse koloniale geschiedenis verklaart het. (Het bericht kwam me onder ogen via de BBC.) Andere deelnemers bevestigen deze oorsprong: Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika .. Thailand (nooit gekoloniseerd) of Franse overzeese gebieden zijn niet top in cricket. Zimbabwe daarentegen blaast, hoewel geen WK-deelnemer, wel weer een behoorlijk partijtje mee. We zien dit patroon terug in rugby en hockey. 


In dagblad Trouw spraken de tv-recensentes zich naar aanleiding van Euro 2024 uit over de multiculturele samenstelling van de West Europese teams. Je kon in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Balkanlanden "wel zien welke landen koloniën hadden gehad". 

Ik verbaasde me over deze beperkte voorstelling van zaken. Uiteraard gaat het op voor de NL-spelers van Surinaamse afkomst of de Belgische, Franse of Engelse spelers met (voor)ouders uit voormalige koloniën. Maar de ware scheidslijn tussen multiculturele of mono-culturele teams ligt daar natuurlijk niet meer. Een blik op die Mannschaft en vooral het Zwitserse elftal volstaat. 


De mate van democratische gezindheid bepaalt de veelkleurigheid van een land en of die wordt weerspiegeld in de vertegenwoordigende voetbalelftallen. Het maakt volkssport voetbal tot een unieke categorie. Geen andere teamsport verbeeldt hoe de veelkleurigheid van ons land tot prestaties en plezier kan leiden.  Die uitzonderingspositie neemt voetbal ook wereldwijd in. De populariteit staat los van wel of geen koloniale voorgeschiedenis. 


Hoezeer die desondanks tot ongekende invloed kan reiken laten de steunbetuigingen voor Oranje uit Indonesië zien. Bijkans intenser dan hier, zo tonen de fraaie tweets en filmpjes van @voetbalultras op X.

Prachtig! 




bottom of page